Правильне харчування

Ви можете помітити, що інколи важко налаштувати себе на правильне харчування, оскільки рак може вплинути на Ваш смак, нюх, апетит і здатність засвоювати поживні речовини з їжі. Але необхідно продовжувати збагачувати свій організм необхідними поживними речовинами, такими як білки, вуглеводи, вітаміни, мінерали та вода.
Харчові потреби кожной людини різні та залежать від низки факторів, як-от зріст, вага тіла, вік, наявність цікрового діабету або серцево-судинних захворювань.
Необхідно співпрацювати з Вашою медичною командою, щоб визначити план харчування, який підходить саме Вам, під час лікування.
Ви можете також пошукати рецепти простих у приготуванні страв і почати їх використовувати.
Поради щодо вибору та приготування їжі
Лікування раку легені часто супроводжується втратою апетиту, нудотою, болем у горлі та ускладненим ковтанням. Усі ці фактори можуть ускладнювати прийом їжі. Дотримання послідовного та здорового режиму харчування може суттєво допомогти Вам зберігати сили. Розгляньте ці корисні поради, коли плануєте свій щотижневий раціон:
- Оскільки Ваше горло може бути досить чутливим, їжте м’яку їжу, яка не спричиняє подразнення;
- Уникайте гострих або кислих продуктів, як-от цитрусові та страви, що містять помідори;
- Уникайте продуктів, які можуть подряпати слизову оболонку рота, наприклад сирих фруктів, та овочів, твердого печива або крекерів;
- Спробуйте готувати овочі на пару, щоб вони стали м’якими і було легше їх жувати та ковтати;
- Спробуйте вживати густі рідини, як-от молочний коктейль або смузі, які легше ковтати;
- Пийте багато рідини між прийомами їжі.
Хоча жоден продукт не може запобігти розвитку раку або вилікувати його, правильне харчування може вплинути на загальний стан Вашого здоров’я.
Поговоріть зі своїм лікарем, якщо у Вас є запитання щодо харчування або якщо Ви плануєте внести будь-які зміни у свій раціон.
Підтримуйте здорову вагу
Підтримка нормальної ваги може стати складною задачею при проходженні лікування. Водночас, важливо пам’ятати, що добре збалансований раціон під час і після лікування раку має дуже велике значення для підтримки Ваших сил.
Якщо Вам дуже важко їсти через втрату апетиту, спробуйте приймати їжу невеликими порціями протягом дня. Споживання їжі меншими порціями може зменшити пов’язані з лікуванням побічні ефекти, наприклад, нудоту. Вживання смузі також є чудовим способом отримати поживні речовини, необхідні Вашому організму.
Харчування та побічні ефекти
Декотрі продукти можуть спричинити появу побічних ефектів лікування. До таких побічних ефектів належать, зокрема, діарея, закреп, виразки в роті.
Щоб запобігти появі таких побічних ефектів, намагайтеся вживати м’яку, не дуже гостру їжу з низьким вмістом клітковини. Ось кілька прикладів:
- Нежирні молочні продукти;
- Консервовані, заморожені або варені овочі;
- Фруктові та овочеві соки;
- Вуглеводи (наприклад, хліб і макарони), виготовлені з рафінованого білого борошна;
- Рис, вівсянка та каша з пшеничної муки;
- Птиця, нежирна риба та молюски, смажені на грилі, запечені або приготовані іншим способом без додавання жиру;
- Пудинг, вершкове, арахісове масло та заварний крем;
- Тофу;
- Суп (зокрема бульйон).
- American Society of Clinical Oncology. Cancer.Net. Nutrition Recommendations During and After Treatment. https://www.cancer.net/survivorship/healthy-living/nutrition-recommendations-during-and-after-treatment (останнє відвідування 21.09.2023)